Pilotlärare på studiebesök

FUS på studieresa

I projektet ingår att pilotlärarna ska få möjlighet att besöka andra skolor som på något sätt använder distansundervisning i sin verksamhet, och som gärna har likheter med de åländska skärgårdsskolorna.

Så under de seminarier som Nordiska skärgårdssamarbetet har ordnat under temat Framtidens skärgårdsskolor och FUS har varit representerat så har det visat sig att Värmdö skärgårdsskola har brottats med likartade problem som de små åländska skärgårdsskolorna, det vill säga små skolor med 1-9 undervisning på öar utan fast landförbindelse, ett lågt elevantal och problem med att rekrytera behörig personal i alla ämnen.

För Värmdö skärgårdsskolor stod alternativet mellan att stänga de små skolorna (Svartsö, Möja, Runmarö och Sandhamn) och med båt skjutsa eleverna till huvudskolan, Djurö skola, eller hitta en annan lösning. Det blev en annan lösning, legitimerade lärare ger undervisning på distans, samtidigt som eleverna var tredje vecka träffar den undervisande läraren irl. I huvudsak är det no-ämnen på högstadiet som ges som fjärrundervisning.
Från att för tre år sedan startat försök med att undervisa på distans är nu Värmdö skärgårdsskola en av få svenska grundskolor som deltar i den försöksverksamhet som Skolverket förvaltar utifrån ett regeringsuppdrag.

FUS kontaktade Värmdö skärgårdsskolas rektor Lena Möllersten och tillsammans med projektledaren för FUS planerades ett gemensamt tillfälle för att lärarna skulle ges möjlighet att utbyta erfarenheter.
Så torsdagen den 16 mars avreste de åländska lärarna tillsammans med projektledaren mot Sverige och Värmdö. Under överfarten hölls en intern konferens kring olika frågeställningar inom projektet, var är vi, hur har det gått, vad har fungerat bra, mindre bra, erfarenheter, etc. Och det var ett lägligt tillfälle, eftersom den aktiva den av projektet nu håller på att avslutas inom en månad.

På fredag morgon hälsas vi välkomna av Katarina, som fungerar som samordnare mellan de olika skolorna, och som visar gruppen runt i Djurö skola. Efter rundvandringen blev det morgonkaffe och då kom också Fredrik, som är no-lärare stationerad på Möja och den som undervisar på distans till de andra små skolorna.

Fredrik har sin egen klass närvarande och de andra på distans, när han undervisar i till exempel fysik. Han berättar, tvärtom vad vi andra trodde, att den egna fysiskt närvarande klassen är den som lättast glöms bort och fokus blir lättare på dem som är med via video.

Han delger gruppen sitt tänk och metoder som han använder och de erfarenheter som han har gjort. Skillnaden gentemot FUS är att de använder distansundervisning/fjärrundervisning i skarpt läge, undervisningen pågår hela läsåret och eleverna bedöms på samma sätt som i en vanlig klass. Och det här är deras tredje år som  de bedriver undervisningen på distans.

Efter lunchen åker gruppen ut till Svartsö, ca 20 min i 25 knops fart med den taxibåt som även eleverna annars åker i. I skolan går det 20 elever i åk F-9, snarlikt Kumlinge skola.

Efter presentation av skolan och rundgång, så får gruppen testa på en lektion på distans av Fredrik. Det är en fysiklektion, eller, där vi ska få en lampa att lysa i olika kopplingar. De har skaffat likadana ”kit” till varje skola, så att läraren, som inte är närvarande, ska vara säker på att alla har tillgång till samma utrustning. Katarina fungerar som ansvarsperson på plats den här gången.
Så pilotlärarna kopplar och kopplar och Fredrik återkopplar…

Sedan är dags för återfärd med taxibåt, bil, färja, bil och en färja till och sedan bil igen innan vi är hemma på lördag mitt i dagen.

Det var en lärorik resa där vi kunde spegla våra erfarenheter i de arbetssätt som de distansundervisande lärarna i Värmdö skärgårdsskola använde sig av och vi kunde också dela med av oss av våra erfarenheter.

Likheterna i såväl problematiken som i lösningarna var stundtals slående, även om vi jobbar under olika regelverk. Och teknisk sätt skulle det inte vara något problem att Fredrik skulle undervisa elever i Kumlinge skola, men där är andra saker som gör att det inte går att göra på det sättet.

FUS tackar Värmdö skärgårdsskola med personal för en lyckad dag med ett bra mottagande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s