På skärgårdsturnè…

Då är projektet igång och den första rundresan bland skärgårdens skolor har genomförts.
De besökta skolorna är Brändö, Kökar och Föglö. Sottunga skola var representerad under Föglöbesöket och Kumlinge skola är ju min vanliga arbetsplats, så där är det mesta bekant.

Lärarkollegierna samlades vid besöken och projektet presenterades för dem. Lite mera vikt lades vid den roll de så kallade pilotlärarna förväntas få i det fortsatta arbetet med projektet. Under våren beräknas det bli klart vilka lärare som blir pilotlärare, så att planeringen inför hösten kan påbörjas.

Tankarna kring utvecklande av flexibla grundskolor är ju inte nya bland skolorna, utan i en liten skala har försök gjorts redan under två års tid. Men nu är det mera på riktigt.
Så lärarkollegierna var försiktigt positiva, men uppdragen behöver ännu konkretiseras mera innan de kan ta slutlig ställning.
Men förutom de som blir pilotlärare kommer den största delen av kollegierna att mer eller mindre vara delaktiga i processen, vare sig man är en eldsjäl eller en skeptiker. Det kollaborativa kollegiet är ett av ledorden inom projektet.

Nästa vecka kommer skärgårdens skolledare att samlas i Mariehamn för att bland annat diskutera projektet.

Skärgårdsskolorna är rätt bra utrustade för att kunna delta i projektet. Alla har fiberanslutning, med tillräckliga hastigheter för att kunna delta i till exempel videokonferenser. Det finns olikheter i kringutrustningen som tillgång till videokameror, mikrofoner, etc men inte så det hindrar deltagandet och i de fall man vill förnya delar av utrustningen handlar det inte om stora summor. Och det är också en del av tanken – man ska i princip kunna delta där man står och verkar. Inga videostudior ska bedöva byggas.

DSCN2301 (1)

1 tanke på “På skärgårdsturnè…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s